(0)
Tillbaka

Fogsand, stenmjöl, fastfog eller hårdfog. Vilket fogmaterial ska jag välja? Svaret beror på önskat pris, skötsel och ditt val av marksten. Här kan du läsa vår miniguide och upptäcka våra senaste produktnyheter från Romex. 

Av erfarenhet vet vi att fogning lätt hamnar i skymundan. Det är ju roligare att välja sten! Men just därför vill vi påminna om detta viktigt moment i ditt stenprojekt. Fogen håller stenläggningen på plats och ditt val av fogmaterial påverkar bl.a. den framtida skötseln.

Fogsand: Påminner om vanlig finkornig sand. Ett billigt alternativ som är lätt att sopa ner i fogarna och passar i stort sett alla typer av markstenar. Det finns även en variant av fogsand med högt pH-värde som är mer ogräshämmande. Med jämna mellanrum behöver du fylla på med ny fogsand eftersom högtrycksspolning, väder och vind avlägsnar sanden med tiden.

Stenmjöl: Ett prisvärt krossat material som binder bra och försvårar myrors framfart. Stenmjöl är lämpligt att använda till gatsten och kullersten. Med jämna mellanrum behöver du fylla på med nytt stenmjöl eftersom väder, vind och högtrycksspolning avlägsnar stenmjölet successivt.

Hårdfog från Romex säljs hos Allt i Sten och finns i flera färgnyanser.

Fastfog: Fastfog är som ett slags mellanting mellan fogsand och hårdfog. Materialet härdar efter att du tillsätter vatten. Det motverkar effektivt ogräs och myrors framfart. Vid regn mjuknar fogmaterialet för att sedan härdas igen när vädret blir torrare. Produkten kräver ett visst underhåll eftersom den inte är lika fixerande som hårdfog.

Hårdfog: Det dyraste men också mest hållbara alternativet när du ska lägga betongsten och vissa typer av natursten. Hårdfog härdas vilket ger stenarna en stark fixering och gör det näst intill omöjligt för ogräs och myror att ta sig upp mellan plattorna. Hårdfog finns i olika färger som du kan matcha snyggt till markstenen. Hårdfog kräver att du har gjort ett noggrant underarbete, men sedan slipper du i stort sett underhållet. För kommuner, fastighetsägare och stora företag med mycket mark att underhålla kan hårdfog innebära stora kostnadsbesparingar.

Är du osäker på vad du ska välja? Fråga oss på Allt i Sten så guidar vi dig till rätt fogmaterial för ditt stenprojekt. Se även våra frågor och svar om fogning.

Nyhet: hårdfog från Romex

Nu har vi fyllt vårt sortiment med hårdfog från tyska leverantören Romex. Kvalitetsprodukterna från Romex passar såväl villauppfarter som offentliga miljöer. Som mest tål Romex hårdfog en belastning på upp till 25 ton.

Allt i Sten är ensamma i Stockholm om att sälja hårdfog från Romex i butik. Här kan du läsa mer om de olika produkterna.

Bilder: Romex

Huvudleverantörer

  • Vallentuna 08-514 304 55
  • Norsborg 08-531 880 65
  • Försäljning Uppsala 018-15 05 85