(0)

ALLT I STEN ÄR NU FLISBY! • 50-70% på mängder av produkter

Gräs

Vi ställde några frågor till Annie Trinh Rosén som tillsammans med sina syskon driver Gräscenter. Företaget har sålt gräsmatta i drygt 35 år och är Sveriges största producent av rullgräs.


Hej Annie! Hur lång tid tar det att lägga en normalstor gräsmatta och är det svårt?

Oavsett om man är erfaren eller nybörjare i trädgårdsarbete kan man lägga en rullgräsmatta. Varje rulle väger ca 10-15 kg vilket nästan alla kan bära. I snitt brukar en person lägga ca 30 kvm/timme. En yta på 210 kvm brukar ta en person 7-9 timmar, beroende på hur mycket gräsmatta som behövs kantskäras.

 Hur förbereder jag underlaget innan jag lägger gräsmattan?

Det första man gör är att ta bort den gamla gräsmattan genom att skala bort den eller genom att fräsa upp den med en jordfräs. Sen tar man bort stora stenar och rötter från jorden. Lägg sedan på 5-10 cm med matjord. Packa jordytan med tex en vält. Istället för en vält kan man ta en uppochner-vänd pall och lägga stenar eller annan vikt på. Släpa sedan pallen efter dig i ett rep eller tex en åkgräsklippare. Och jämna till sista av ytan så den blir slät och jämn med tex en stenkratta.

Vilken utrustning behöver jag?

Till underarbetet behöver man en jordfräs, en vält eller pall med rep och en stenkratta. Till läggning och vattningen behöver man en kniv, vattenslang med vattenspridare.

Gräs

Vilket är det vanligaste misstaget som görs när man lägger gräsmatta?

Det vanligaste är att man väntar till dagen efter, leverans eller avhämtning, med att rulla ut gräsmattan. För att undvika problem med värme i gräsrullarna är det viktigt att man lägger samma dag.

Hur snart kan jag gå på gräsmattan?

Efter ca 2 veckor kan gräsmattan användas till lek och spring.

Hur kan jag skapa en snygg och effektiv gräns för att hindra gräset att sprida sig över rabatter och på gångar?

Den bästa är att använda kantstenar som skapar en snygg gräns som håller länge och är lätt att underhålla. Tänk sedan på att gå över och ta bort oönskade gräsplantor vid behov antingen för hand eller med tex trädgårdsättika.

Vi la rullgräs förra sommaren och nu ska vi bygga en stenmur, hur skyddar vi gräset bäst så att det inte blir förstört under arbetet?

Ett sätt är att lägga ut t ex plywoodskivor tillfälligt över gräsmattan där man ska jobba med stenmuren. Plywood skivorna får max ligga 2-3 dagar, sedan behöver gräsmattan få ljus och luft i 2-3 dagar t ex över helgen.

Tack för intervjun!

Köp gräsmatta i vår webbshop!