(0)

ALLT I STEN ÄR NU FLISBY! • 50-70% på mängder av produkter

Jennie Strinnhed i trädgården på Resarö i Stockholms skärgård. Foto till vänster: Jenny Unnegård

Hej Jennie! Kan du berätta lite om dig själv och hur ditt intresse för trädgård startade?

Mitt trädgårdsintresse började när jag fick Vår trädgårdsbok av Inger Palmstierna och Christel Kvant i present. Jag fullkomligt älskade den boken; lusläste och fick en massa  projektidéer. Jag jobbade då inom reklambranschen men bestämde mig för att skola om till trädgårdsarkitekt. Idag arbetar jag med att skapa trädgårdar som passar kundens önskemål genom att med färg och form skapa golv, tak och väggar i trädgården med hjälp av hårdgjorda material som sten och trä samt växtlighet.

Har du några tips på hur man skapar en lättskött trädgård?

Sätt kantsten eller kantstål vid materialmöten så att gräsmattan och planteringar inte sprider sig in i intilliggande ytor. Satsa mer på träd och buskar än perennrabatter eftersom de kräver minimalt med underhåll. Om du har områden i  trädgården där gräsmattan inte gillar läget är det smart att ersätta med marktäckare eftersom de inte kräver något underhåll alls. Till sist – strunta i tulpaner om du har rådjur, det finns en massa annat vackert!

Vilken sten passar i ett växthus/uterum?

En vanlig betongsten lagd i förband med en fris runt kanterna är fint som alternativ till det mer rustika markteglet. För en unik läggning vill jag tipsa om Cirkus som kommer i sju olika  storlekar som  kan varieras i det oändliga.

Vilka är 2020-års trädgårdstrender?

Överlag handlar många av trenderna om hållbarhet och återanvänding. Vi tillvaratar regnvatten, planterar insektsvänliga växer och skapar en trädgård i samklang med den omgivande naturens karaktär. Det finns en stort fokus på odling som fylller en funktion, både att odla egna grönsaker och att odla blommor som man kan göra egna buketter av. När det kommer till färger på blommor ser vi mycket gult. Sten är med sin långa livslängd ett bra miljöval ur ett längre perspektiv och här ser vi framförallt  ett ökat intresse för natursten.

Häxal och Vintergröna

Vilka är dina bästa tips för att med små medel förändra trädgården?

Ett effektivt och relativt enkelt sätt att förändra trädgården är att skapa rumslighet genom att dela av med en häck eller plank. Fokusera på att skapa blickfång så spelar det inte lika stor roll att allt inte är perfekt. Satsa på att skapa naturliga former genom att sätta kanter i stål eller sten på rabatter och  samla buskar i grupper. Dekorsten är fint runt träd och håller dessutom ogräs borta. Det som blir över kan du använda för att piffa upp i krukor.

Dekorsten

Till vänster: Sjösingel,  Till höger: Skifferkross

Hur får jag till en sammanhållen helhet i trädgården?

Mitt bästa tips är att jobba återkommande med växter och sten  på flera platser i trädgården. Försök även att hålla dig till en färgskala eller stil.

Vi har ett traditionellt äldre hus och vill skapa en gammaldags romantisk trädgård, har du några tips?

En romantisk trädgård karaktäriseras av växter med naturlig frodighet, runda former och lugna och harmoniska färger. Fruktträd, klätterrosor och  klassiska buskar som syren, doftschersmin sätter tonen. Lägg till en eller flera lite större perennrabatter med stjärnflocka, riddarsporre, pioner och aklejor. Soffgruppen i målat trä ställer du direkt på gräsmatten, gärna innesluten i en  berså av liguster eller syren. Skapa romantiska trädgårdsgångar med gatsten eller grusgångar kantade med storgatsten.  Grindstolpar i granit och en vackert snickrad grind blir pricken över i:et.

Vilken är din favorit bland naturstenarna?

Offerdal skiffer – både oregelbunden och skuren.

Hur kan jag dela in trädgården i mindre rum med hjälp av sten och växter?

Murar är perfekta som rumsskapare och ger trädgården karaktär.  Du kan också dela in områden och skapa väggar med hjälp av häckar, plank och spaljéer där du planterar klätterväxter och glöm inte taket – träd skapar rumslighet – varför inte plantera fler träd t ex ett brett prydnadskörsbär eller ett fruktträd. Det finns också parasollklippta träd men det kanske är överkurs!  Stenläggning och trädäck samt planteringar i passande form är bra rumskapare på golvnivå.

Hur skapar jag en lättskött entré med en fin balans mellan växter och sten?

Tänk på behov och funktion först och sätt sen en form! Även om en rak gång är praktisk så kan den lätt bli tråkig, kanske kan man zickzacka mellan två planteringar eller kanske kan gången få en mjuk böj där en fint placerad buske i böjen gör att men inte ser allt på en gång. Ta hjälp av en trädgårdsarkitekt om du kör fast!
Rätt belysning vid entrén är viktigt både för funktion, säkerhet och trivsel. Jag jobbar gärna med in lite som har mycket bra belysning som är lätt att installera själv.

Nero

Nero från in-lite skapar en fin stämning i trädgården.

Hur förstärker jag mitt hus arkitektur och historia med stenläggningen? 

Börja med att läsa på om husets historia och den stilepok det tillhör, googla efter bilder och fråga äldre grannar hur det såg ut förr i tiden. Överlag fungerar det fint att upprepa material från huset i trädgården; om du ex. har en funkisträdgård väljer du skiffer, kallmur och svarta plåtdetaljer.

Vad ska jag tänka på när det gäller val av färg på sten?

Generellt brukar man säga mörkt tak – mörk sten, ljust tak – ljus sten. Men jag frångår den regeln oftare än jag använder den eftersom att man ofta ändå inte ser  taket på huset. Överlag tycker jag man ska välja en mörkare sten än man tror, ljus sten lyser väldigt på stora ytor. Det är huset som ska framhävas av stenen, inte tvärtom. Jag älskar sten men den bör mjukas upp och kompletteras av växtlighet.

För mer tips och inspiration följ Jennie på @aster_tradgardsdesign. Mer information finns också på astertradgard.se.