(0)
Tillbaka

Unik, vacker och slitstark. Ingen sten är den andra lik. Den skimrande ytan ger liv till din uteplats, trädgårdsgång eller hallgolv. Planerar du ett stenprojekt i vår? Här kan du inspireras av skifferstenens oändliga variationer.

Allt i Sten har svenskt kvalitetsskiffer från Offerdal. Vi är även en av två leverantörer i Sverige som erbjuder svart, kopparfärgad och till och med vit skiffer från vårt grannland i öster.

Se hela vårt skiffersortiment »

Traditionen förs vidare

Redan på 1700-talet insåg man hur tålig och användbar skiffern var. Stenen användes flitigt till tak och golv i stugor och ladugårdar, framförallt i områdena nära skifferbrotten i Offerdal i Jämtland, Kroppefjäll i Dalsland, Grythyttan i Västmanland och värmländska Glava.


På bilden syns svenskt skiffer från Offerdal. 

Skifferbrotten i Offerdal, Grythyttan och Glava är fortfarande verksamma. Skillnaden idag är att samma skiffersten är en så pass efterfrågad produkt att den fraktas världen över.

Offerdalsskiffern är hård och solid med en småvågig, mörkgrå yta som gör sig lika bra inomhus som utomhus. Har du vägarna förbi Åre? Då kan vi rekommendera ett besök på designhotellet Copperhill Mountain Lodge där just Offerdalsskiffer är tongivande i den exklusiva inredningen.

Med skiffer från stenbrottet i Offerdal skapar du vackra ute- och innemiljöer:

Visste du att…

Det finns olika skifferarter med olika åldrar och mineralsammansättning. Det som förenar skifferarterna är stora tryck- och temperaturförändringar som under hundratals miljoner år har format dem till en klyvbar struktur.

Skiffer från Finland i fantastiska färger

Allt i Sten har vidgat sortimentet med nya skifferarter från den finska producenten Liuske Mestarit.

Svart oregelbunden skiffer “Sisu”
Denna skiffersten består av hisnande två miljarder år gammal havsbotten. Bland dess unika egenskaper hör att den inte rostar, ändrar färg och är ovanligt stark – den är tre gånger starkare än betongstenar. Se produkten »

Skiffer smälter in perfekt när vill skapa en naturligt oregelbunden utemiljö. På bilden syns svart skiffer ”Sisu” från producenten Liuske Mestarit. 

Kopparfärgad oregelbunden skiffer “Karhu”
Från vildmarken i östra Finland bryts brun, kopparfärgad och bronsfärgad skiffer. Stenen har använts flitigt på finska gårdar tack vare dess vackra färg som smälter in i omgivningen. Se produkten »

Vit oregelbunden skiffer “Lappi”
Vår vita skiffer kommer från Finlands nordligaste stenbrott. För ungefär 1,5 miljarder år sedan pressades vit kvartssand till ett tjockt lager på havsbottnen. Med tiden har sanden stelnat och pressats till kvartsit. Så formades Europas hårdaste och vitaste skiffersten. Färgen påminner om marmor, hållbarheten är jämförbar med granit. Glansen och förmågan att reflektera ljus är imponerande. Se produkten »


En trädgårdsgång med bländande vit skiffer från finska Lappland.

Se hela vårt skiffersortiment »

Huvudleverantörer

  • Vallentuna 08-514 304 55
  • Norsborg 08-531 880 65
  • Försäljning Uppsala 018-15 05 85